Wat is biblejournaling?

Wat is biblejournaling?

Biblejournaling is het verwerken van een bijbeltekst op een creatieve manier in de bijbel. Dit kan door te verven, tekenen en mixed media te gebruiken in je bijbel. Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar om het bezig zijn met God’s woord.

Is het niet raar om in de bijbel, Gods Woord, te werken?

God heeft ons naar zijn beeld gemaakt en ons zijn creativiteit gegeven.  Door op een creatieve manier met de bijbel bezig te zijn, ervaar ik dat ik dichter bij God kom. Het is ‘mijn’ momentje met God. Als je er moeite mee hebt om in je bijbel te werken, dan kun je natuurlijk ook gewoon  in een apart schriftje werken. Op deze manier kan je ook God ontmoeten. En ook dat is biblejournaling. Sommige vinden het heel moeilijk om over de tekst heen te werken. Ook dat is ok. Doe wat jij prettig vind en waar jij je goed bij voelt. Het belangrijkste is dat je God ontmoet.

Waar begin ik?

Biblejournaling gaat vooral om het doen. Je hebt geen dure bijbel nodig. Een investering in een goede gesso is handig. Dit voorkomt het doordrukken van je pen op de andere kant. (lees hier meer) Verder kun je alles gebruiken. Om teleurstelling te voorkomen raden wij je altijd aan om achterin je bijbel, op de achterste bladzijden, je materialen te testen. Je kunt bijvoorbeeld een bladzijde insmeren met gesso en een bladzijde zonder. Door je materialen op beide pagina’s te gebruiken weet je wat het met je bijbel doet en kun je teleurstelling voorkomen.
Om een start te maken in je bijbel is het fijn als je bijvoorbeeld een challenge volgt. In een challenge ga je een maand lang elke dag door een onderdeel van een thema heen. De bedenker van de challenge schrijft vaak een blog waarin wat achtergrond informatie staat en heeft vaak een bladzijde uitgewerkt, zodat je ook geïnspireerd raakt. Wij hebben enkele leuke challenges voor je op een rij gezet. Raak niet ontmoedigd door alle mooie uitwerkingen op social media. Net als in het echte leven, heeft iedereen pagina’s die niet zo mooi zijn gelukt of die niet goed zijn uitgewerkt. En dat is ok. Je wordt er vanzelf beter in. Ontdek je eigen stijl en ontmoet je God!

Waarom zou ik een aparte bijbel voor biblejournaling kopen?

De bijbels die wij in onze shop hebben zijn geschikt voor biblejournaling, vanwege het papier. Een willekeurige bijbel heeft dun papier. Dit papier is niet gemaakt voor al onze creatieve uitspattingen. De biblejournaling bijbels die wij verkopen hebben ander papier, waardoor je veel materialen kunt gebruiken zonder dat dit je bladzijde aan de andere kant beïnvloed. Denk hierbij aan pennen en verf. Echter, probeer altijd op de achterste bladzijde uit wat je materialen doen in je bijbel. Elke bijbel is anders.

Nog even geen geld uitgeven aan een bijbel? Dat snap ik wel. Ga dan werken in een apart schriftje, bulletjournal of craftjournal. Als je maar lekker bezig bent met God’s woord.

Welke tips hebben jullie voor mij?

  1. Heb een goede bijbel waarin je werkt. Denk aan ruimte, papier, grootte van het boek etc.
  2. Gebruik een goede Gesso, daarmee valt of staat je werk! Leg tussen de pagina’s een A4tje, zo voorkom je dat de pagina’s vastplakken.
  3. Schets je werk eerst uit op een A4tje, zo weet je wat je gaat doen.
  4. Kopieer als beginner pagina’s, ga oefenen en ontdek je eigen stijl.
  5. Gebruik de achterste pagina’s van je bijbel om producten uit te proberen. Zo weet je of je bijbel geschikt is voor die ene pen of verf.
  6. Neem de tijd! Ga niet snel iets maken. Biblejournaling is God ontmoeten!
  7. Zet een goede cd of playlist aan terwijl je bezig bent.
  8. Schrijf je in op onze nieuwsbrief! Wij houden je dan op de hoogte van leuke materialen, laten filmpjes zien en je krijgt ons nieuwste blog binnen!
  9. Loop je vast, heb je vragen? Stuur ons een berichtje via mail naar info@creativejournaling.nl ! Ik sta altijd klaar om je te helpen.

Ik zou graag een workshop willen volgen, kan dat?

Ik kan altijd een workshop organiseren, dat is geen probleem. Met regelmaat deel ik ook workshops van anderen op onze facebook pagina. Houdt deze daarom altijd goed in de gaten. Heb je toch een gerichte vraag, stel hem! Stuur ons een berichtje via facebook of via de mail ( info@creativejournaling.nl ) en dan help ik je graag verder.


1 gedachte over “Wat is biblejournaling?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.