Stempelen in je bijbel, kan dat?

Stempelen in je bijbel, kan dat?

Altijd als ik spullen haal of zoek voor mijn bijbeljournaling, dan zie ik ze liggen. Stempels. De keuze is heel groot. Er zijn houten stempels, stempels met letters, clearstamps etc. En ik wil ze altijd o zo graag gebruiken, ik ben dol op stempelen. En toch ben ik bang. Want inkt drukt toch door in mijn bijbel? Kan ik wel stempelen in mijn bijbel?

De uitdaging stempelen!

Samen met Claudia Rose van the Rock Workshops ben ik de uitdaging aan gegaan. We gebruikten voor ons experiment verschillende soorten stempelkussens, inkt, stempels en, niet geheel onbelangrijk, verschillende bijbels!
We gebruikten de clearstamps van Karin Joan. Deze zijn super! Je kunt met een clearblok gemakkelijk wisselen en vele prachtige combinaties maken.

We gebruikten twee bijbels. De schrijfbijbel en de NIV biblejournal edition. Het verschil tussen de bijbels is snel te merken. Uiteraard verschilt de taal, ook het papier is anders. De schrijfbijbel heeft dikker papier waardoor deze meer aan kan. De NIV biblejournal edition heeft heel dun papier. Daardoor hebben we sommige inkten niet durven te proberen in deze bijbel, bang voor het resultaat dat het zou geven op de bladzijden erachter.
De inkten hebben we getest op een pagina met en een pagina zonder Art Basic Clear Gesso.

Wat was het resultaat?

Het was heel eng, maar we hebben het gedaan. Het volgende kwam eruit:

Merk Prijs Kleurafgifte Bloedt door? Bloed door met gebruik gesso?
Action Zeer goedkoop Zeer slecht. Sommige stempelkussens waren uitgedroogd, andere gaven wel kleur af. Niet consistent. Zit niet lekker op de stempel. In schrijfbijbel bloedt hij door. In de NIV bijbel durfden we het niet. Die bladzijden waren dunner. Nee, bloedt niet door met gebruik van Gesso in de Schrijfbijbel. De NIV Biblejournal bijbel hebben we niet gedurfd.
HEMA Betaalbaar Wisselend. Ook hier was de stempelkussen wat uitgedroogd. Nee, bloedt niet door. Doordat de inkt wat was ingedroogd was hij fijn in gebruik in de NIV Biblejournal bijbel. Nee ,bloedt niet door.
SOLOW Goedkoop De stempelkussens zaten vol inkt en gaven goed kleur af. Nee, bloedt niet door. De inkt was overweldigend,  voor gebruik in de schrijfbijbel zou ik zeker een gesso aanraden. Met Gesso bloedt hij niet door.
Versacolor Betaalbaar De stempelkussens zaten vol met inkt, gaven goed kleur af, blijft goed op de stempel zitten. Ja en nee. In de Schrijfbijbel is het fijn werken en drukt deze inkt niet door. In de NIV Biblejournal bijbel bloedt deze inkt ligt door. Bloedt niet door met Gesso. Afhankelijk van de bijbel. Bij de NIV bijbel was duidelijk een tekening op het achterblad te zien.
Windsor & Newton Prijzig De inkt moet goed geschud worden.Werk met een fijn kwastje om consistent aan te zetten en een doorgaande kleur neer te zetten in je werk. Nee drukt niet door in de schrijfbijbel. Drukt wel door in de NIV biblejournal bijbel. Nee drukt niet door in de schrijfbijbel. Komt bij de NIV biblejournal bijbel wel door het blad heen.

Conclusie:

Ken je bijbel. Wil je met inkt werken en stempelen? Kies dan een stempelinkt die zeker weten goed werkt op de bladzijden in jouw bijbel. Heb je een schrijfbijbel, dan kan je bladzijde veel hebben en maakt het weinig uit welke stempelinkt je gebruikt. Persoonlijk zou ik kiezen voor de Versacolor, omdat deze heel prettig werkte met de stempels. Let op! Niet elke inkt is watervast, dat moet je even goed in de gaten houden.
Heb je een NIV Biblejournal bijbel, dan is het even slikken. Je bladzijden zijn te dun om lekker met stempels te werken ondervonden wij. Ook waren we verrast te ontdekken dat de inkt van Windsor zo doordrukte. Dit was niet het geval in de schrijbijbel!

Laatste woord!

Wat wij vonden doorbloeden of doordrukken hoeft niet jouw mening te zijn! Probeer daarom altijd even op je achterste bladzijden uit wat je (stempel) inkt doet met je pagina. Schrijf erbij welk product je hebt gebruikt en trek je eigen conclusie. Ga jij stempelen in je bijbel?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.