Cold Foiling: hoe doe je dat?

Cold Foiling: hoe doe je dat?

Cold foiling. Een methode om je letters een mooi glanzend metallic laagje te geven, gebruik makend van folie en lijm! Wat, lijm? Hoor ik je denken! Ja! Cold foiling doe je met lijm! En hoe je cold foiling doet, ga ik jou vertellen! Voordat ik er zelf enthousiast mee bezig ging, dacht ik altijd dat foiling alleen kon met een heating tool. Niet dus!

Wat heb je nodig?

  • Een vel papier/ karton waar jij je letters op wilt hebben.
  • Potlood en gum
  • Alleens Tak-It lijm (1,21 euro bij ons op de shop!)
  • Folie (2,95 euro bij ons op de shop!)

Stap 1 – de Basis

Teken of schrijf de letters op papier of karton met potlood. Zet aan wat je aan wilt zetten. Let op! Je kunt na het foiling NIET gummen. Dus je moet secuur werken.

Karin Joan liet in het tijdschrift ‘Creative Letters’ zien dat zij dit zo mooi deed op glas, wat zij vervolgens in de lijst terug plaatste. Dit kan natuurlijk ook. Je zult dan je design achter het glas moeten plakken, zodat je geen penstreep meer ziet.

Stap 2 – Lijmen

Ga met de Alleens Tak-It lijm over de letters. In onze shop verkopen we dit in een handig naaldflesje, waardoor je netjes kunt werken. Dit is essentieel! Als je uitveegt zul je dit blijven zien! Probeer zo gelijkmatig mogelijk te werken en bedek alle potloodstrepen. Je kunt achteraf niet meer gummen! De lijm is wit en plakt nog niet. Dit gebeurt pas na een paar uur.

Stap 3 – Drogen

Nu is het wachten. De lijm moet minstens een paar uur drogen. Je zult zien dat de lijm eerst wit was, maar nu doorzichtig wordt. Als je voorzichtig voelt dan moet je vinger met moeite loskomen. Je kunt gaan beginnen met cold foiling als de lijm ‘sticky’ is.
Wil je direct aan het werk? En kun je niet wachten. Dan kun je de fohn gebruiken. Let wel! De lijm zal niet gelijkmatig drogen. Zorg dus dat je de lijm gelijkmatig droog blaast.
De lijm is ‘klaar’ als deze doorzichtig is!

Stap 4 ( DE LAATSTE STAP! JA ECHT!) – Foiling

Nu de lijm lekker ‘sticky’ is, kunnen we de letters ‘beplakken’ met de folie. Knip een stukje folie af en wrijf deze over de letters heen, de gekleurde kant naar jou toe. Trek het folie velletje eraf en de letters zijn gekleurd! Je kunt het folie velletje meerdere keren gebruiken, net zolang dat deze ‘op’ is.

Let op! Je lijm blijft ‘nat’ totdat deze bedekt is! Ook dagen later!

Leuk idee, in plaats van folie, kun je met Alleens Tack-It lijm ook glitters plakken. De achtergebleven glitters, die niet zijn geplakt, kun je met een kwastje van je werk vegen.

Geïnspireerd geraakt? Je kunt alles hier vinden!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.