Bijbeljournaling: Materialen

Bijbeljournaling: Materialen

Bijbeljournaling of biblejournaling. Een manier om stil te staan bij Gods woord, de bijbel,  en de tekst op een creatieve manier verwerken in je bijbel of in een apart boek. Veel mensen doen dit en een ieder gebruikt zijn of haar eigen materialen. Maar welke materialen moet je nu gebruiken? En hoe gebruik je deze materialen het beste in je bijbel?

Vandaag ga ik in op verschillende kleurmaterialen. Laat ik voorop stellen dat er een heleboel materialen zijn. Zoals ik al eerder schreef in mijn blog over page prep, is het afhankelijk van de page prep hoe de kleur afgifte van je materialen is in je bijbel. Dit kan heel verschillend zijn. Ook verschilt smaak en voorkeur van het materiaal per persoon. Waar de een gelukkig is met verf van de action, wil de ander alleen Kuretake verf gebruiken. En dat is ok. Dit blog is er om te vertellen over de verschillende materialen die je zou kunnen toepassen in je bijbel. Als je twijfelt aan een bepaald materiaal, gebruik dan een bladzijde achterin je bijbel. Hiermee krijg je een goed beeld van wat de je materialen kunnen en hoe je bijbel erop reageert.

V E R F

Laat mij beginnen met verf! Ik ben dol op verf! Ik houd er zelf van om lekkere dikke lagen te smeren in mijn bijbel. Hiervoor gebruik waterverf uit een tubetje. Maar voor fijne dunne lagen gebruik ik de K U R E T A K E Transparent Water Color PalletteJe krijgt prachtige achtergronden als je deze verf gebruikt in je bijbel. Het leuke aan waterverf is, dat je mooi kunt blenden en prachtige effecten kunt creëren op je blad. Je pagina kan echter wel krullen, en achterliggende bladen kunnen ook nat worden. Je kunt dit verhelpen door een pagina of bladzijde tussen de achterliggende bladen te schuiven.
Achteraf kun je altijd, heel V O O R Z I C H T I G, je pagina gladstrijken met een strijkijzer.

G E L A T O S – pastel k r i j t

Mijn favoriet zijn G E L A T O S. De Gelatos van Faber Castell laten een prachtige heldere kleur achter en mengen perfect met of zonder water. Je kunt ermee werken op papier, canvas, hout of textiel. Je kunt ermee stempelen, schilderen, aquarellen of gebruiken in je spray! Let wel, als je water gaat gebruiken in je bijbel is het altijd verstandig om je bladzijde te hebben voorbewerkt met een page prep. Dit om door drukken van de kleur te voorkomen.

Houd je niet van het vettige dat een Gelato kan geven, dan zou pastelkrijt wat voor je kunnen zijn. Deze kun je ook met water bewerken zodat ze mooi mengen, ook hiervoor moet je je bladzijde voorbereiden met primer. Echter, pastelkrijt kun je heel mooi droog gebruiken! Met je vinger, wattenstaafje, zakdoekje etc. meng je de kleuren heel gemakkelijk en je ziet de tekst er mooi doorheen. Het nadeel van het werken met pastelkrijt, is dat pastelkrijt stoft. Je zult op je werk een laagje krijt zien liggen. Dit moet je er even aftikken of blazen en je bladzijde daarna met een fixeer bewerken. Je kunt hiervoor ook een haarlak gebruiken. Let even goed op welke haarlak je gebruikt. Een haarlak kan een gele laag over je werk brengen.

kleurPOTLOOD

Op facebook volg ik veel pagina’s over bijbeljournaling. En ik zie prachtig werk voorbij komen. Veel mensen zie ik gebruik maken van het ouderwetse kleurpotlood. En dat vind ik fascinerend! Zelf ben ik er helemaal niet goed in. Het vraagt een bepaalde techniek beheersing, maar vooral een goed potlood. Met een goedkoop potlood krijg je niet dat mooie dekkende effect wat je graag zou willen hebben. Ook kan de kleurafgifte dusdanig zijn, dat de kleuren niet mengen. Je hebt veel goede kleurpotloden. Denk hierbij aan Bruynzeel, Crayola, PrismaColor en Caran D’ache. Ik noem nu vier alom bekende merken. De echte pro gebruikt nog weer andere merken. Je hebt een enorme keuze aan potloden. Op de webshop vind je mijn favorieten!
Ook bij kleurpotloden geldt, de page prep is bepalend voor de kleurafgifte van het potlood. Ik verwijs hier naar een vorige blog van mij. Wees daar dus alert op! Ook de ondergrond is bepalend voor de kleurafgifte! Ik zal in dit blog 3 verschillende potloden bespreken. Alledrie met een hele andere eigenschap.

1. CRAYOLA

Het eerste potlood is de C R A Y O L A twistable potlood. Deze zijn er puur voor het inkleuren. In Amerika zijn ze enorm populair. Doordat je ze moet draaien hoef je hoeft ze niet te slijpen. Bovendien hebben ze een plastic omhulsel wat zorgt voor een minimale kans op breken van kleurkern. Je hebt dus altijd goede potloden bij je. Deze potloden dekken heel licht op onbewerkt papier. Je kunt daarmee dus mooie laagjes over elkaar heen kleuren. Heb je de pagina van te voren bewerkt, dan zul je zien dat deze potloden een mooie kleurafgifte hebben. De gum op de achterkant van dit potlood kun je gebruiken om lijntjes weg te gummen en om kleuren te vervagen. Een ideaal potlood voor bijbeljournaling!

2. AQUAREL POTLOOD

Het tweede potlood wat heel leuk is voor bijbeljournaling, is het aquarel potlood. Met het aquarel potlood kun je nat en droog werken. Het leuke is dat je de kleuren kunt mengen door na het opbrengen met een waterbrush over je tekenwerk te gaan. Je krijgt daardoor leuke effecten. Ook krijg je daarvoor een mooi gevuld vlak. Let op! Je blad kan goed gaan krullen als je veel water gebruikt! Ook als je deze een pageprep hebt gegeven. Letten op je watergebruik dus.

3. PRISMACOLOR

Het laatste potlood is er een waarvan ik vind dat deze echt het ALLERBESTE potlood is.
De P R I S M A COLOR potloden. Deze potloden hebben een hoge kleurafgifte, waardoor ze heel goed dekken. Het potlood is zacht waardoor je weinig moeite moet doen om een mooie dekkende laag te creëren zonder dat je door je bladzijde heen drukt of ‘krassen’ maakt. Niet te veel druk zetten dus, want het potlood glijdt over de pagina heen en geeft genoeg kleur af. De kleurpotloden van Prisma Color zijn heel makkelijk om te blenden. Ook hiervoor geldt, je page prep is bepalend voor de beste kleurafgifte. Het grote nadeel van deze potloden zijn, dat ze slecht te krijgen zijn! Gelukkig heb ik ze in de webshop staan en kun je ze ook L O S kopen voor €1,75 per stuk! Kun je er dus altijd eentje proberen.

BRUSHmarkers

Sommige mensen gebruiken in hun bijbel Brushmarkers van bijvoorbeel Talens Ecoline, Tombow, Pentel of Artline etc. En dat kan heel goed. Let er wel op dat je blad erg dun is. Niet elke page prep houdt de inkt van deze pennen tegen. De kans dat je dus een bladzijde erachter of de achterkant mee pakt in je werk is erg groot.  Zolang je een goede prep hebt, is er niks aan de hand. (psssttt…kijk eens op mijn vorige blog welke page prep deze inkt tegenhoudt!)

NIET VERGETEN!
Werk met wat voor jou het fijnst is. Het is ok om te beginnen met goedkopere materialen. En als jij die ene pen wel fijn vindt of blij bent met die type verf, gebruik dat dan vooral! Met een goede gesso als basis, kan je heel veel in je bijbel doen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.