Bijbel journaling: Hoe voorkom je het doordrukken van je inkt op de andere pagina’s?

Bijbel journaling: Hoe voorkom je het doordrukken van je inkt op de andere pagina’s?

Biblejournaling of bijbel journalen is helemaal niet moeilijk. Alleen waar begin je? In de komende blogs neem ik je mee door de wereld van bijbel journalen. Ik vertel je wat over producten en laat je filmpjes zien waar jij veel aan hebt. Vandaag het allereerste deel!

De page prep.

Page prep, pagina preppen, pagina klaar maken, pagina bewerken, doe je om ervoor te zorgen dat de inkt van je pennen niet doordrukt door de pagina heen op het vel erachter. Je wilt niet dat je werk op de achterkant van het blad wordt beschadigd of dat je inkt op andere vellen terecht komt.

Als je de pagina gaat ‘preppen’ let er dan op dat het even duurt voordat de bladzijde droog is. Dit kan, afhankelijk van de dikte en het product, een tijdje duren. De Gesso die ik gebruik heeft ongeveer 5 minuten voordat deze droog is. Tijdens een kerkdienst zijn dit drie liedjes 🙂

Do’s en Don’ts

Even wat DO’s en DON’Ts voor de beginner op een rijtje:
– DO – Let erop dat je de Gesso op je pagina smeert met een foamkwast. Een gewone kwast kan ervoor zorgen dat de Gesso op sommige plekken te dik is en dus geen egaal laagje over de pagina maakt.
– DO – Steek een A4 achter het blad dat jij gaat bewerken, zo kun je de randjes langs de pagina ook goed bewerken. Evt kun je de pagina dan vastplakken met wat washi tape. Doe dit ook met de pagina naast de pagina die je gaat bewerken. Dit zorgt ervoor dat je de bijbel niet per ongeluk dicht lijmt of pagina’s aan elkaar vast plakt.
– DON’T- Wacht tot de Gesso goed droog is. Als dit niet zo is, zal de inkt doordrukken, kleurt de verf de pagina erachter ook mee en zal je pen verpest zijn.
– DO – Koop een goede Gesso! En welke dat is ga ik je vertellen!

Gesso

Je kunt in de winkel diverse producten kopen om je pagina te preppen. Echter, niet elk product is fijn om mee te werken of brengt/ geeft het gewenste effect. Samen met Myrjam, heb ik een filmpje gemaakt over welk product het beste is om mee te werken. We hebben Matte Medium gel Amsterdam, Liquetex clear gesso, Action Gesso en de Art Basic Clear Gesso gebruikt en met elkaar vergeleken.

( Klik op de foto voor een vergrootte versie )

Opvallende WINNAAR!

Tijdens het maken van dit filmpje viel het mij op dat het per Gesso enorm verschillend is wat het effect is van je pen of potlood. Ik schrok van de Liquitiex Clear Gesso. Ik werk veel met fineliners en met brushpennen, die zullen op den duur kapot gaan vanwege de korrels. Ook die van de Action liet mij schrikken. Het is goedkoop, dat wel, maar het haalt alles weg, terwijl ik JUIST de originele tekst nog wil zien. Ook vond ik het zo bijzonder dat er een verkleuring plaats vond op sommige Gesso’s. De kleur was niet hetzelfde als de stift. Ik ben erg blij met de WINNAAR! Die gebruikte ik al, met toeval, dus ik ben extra blij dat ik per ongeluk met de BESTE werk! YES!
Nu kan het zo zijn, dat jij een bepaalde Gesso WEL fijn vindt, die wij NIET fijn vinden. Juist omdat je met die ene Gesso het effect krijgt die jij zoekt. En dat is helemaal prima. Bijbel journalen gaat niet om het perfecte of om het mooiste. Het gaat om het proces. Het bezig zijn met God’s woord. Dat is wat telt!

Waar koop je de winnaar?

De WINNAAR, Art Basic Clear Gesso, kun je kopen in onze webshop. Vanaf heden verkopen we deze ook in een kleine versie van 20 gram! Dat scheelt in de verzendkosten en het is genoeg voor veeeel pagina’s!

Wil je meer leren en weten over bijbeljournaling, journaling en handletteren? Volg ons dan op facebook en laat vooral een berichtje achter 🙂


3 gedachten over “Bijbel journaling: Hoe voorkom je het doordrukken van je inkt op de andere pagina’s?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.